Näringsliv

Svenska Dagbladet
Publicerat 7 november 2004 11:06


Martin Bunge-Meyer är pressansvarig på ett spelföretag med internetpoker som profil. Själv har han arbetat flera år som aktieanalytiker. Den erfarenheten är mycket värdefull, bland annat för att förstå pokerindustrin.

Aktiemäklare står högt i kurs vid pokerborden

I slutet av 2001 var de gyllene tiderna över för aktiehandlarna. Flera tusen fick gå. Många har hamnat i pokerbranschen, antingen som spelare eller på nätföretag med pokerprofil. Aktiemäklare och pokerspelare har nämligen mycket gemensamt, främst förmågan att bedöma sannolikheten för olika utfall.

I Sverige är inte pokerkunnande något som banker och fondkommissionärer generellt frågar efter vid rekrytering. I andra länder letar man däremot aktivt efter mäklare med erfarenhet av poker och dataspel.
I takt med att nya pokerbolag inriktar sig på svenska spelare har kompetens från finansmarknaden blivit hett eftertraktad. Likheterna mellan aktie-handel och poker är slående, och ett flertal personer har bytt bransch.

Olika pokervarianter

Den vanligaste
pokern bland amatörer är mörkpoker, fem kort som är dolda för de andra spelarna. Men om man ska spela vid de internationella borden gäller Texas hold ’em. Lär ha uppfunnits
i Texas i början av
seklet i en kofösarbarack där alla 16 som kamperade ihop skulle kunna vara med.

Spelarna har två handkort som ska kombineras med fem öppna, för alla spelare gemensamma, kort. Given delar först ut de två handkorten till alla. Därefter tar spelarna ställning till om korten är värda att gå vidare på. Därefter delas de tre första gemensamma korten, floppen, ut. Ny betalningsrunda. Så ytterligare två kort med betalningsrunda mellan. Spelarens hand är bästa fem av dessa sju kort. Man får använda ett, två eller inget av handkorten.

Omaha hold’em
spelas som Texas hold’em men med
fyra handkort. Av
dessa ska spelaren
använda två och därmed tre av de fem som ligger på bordet.

Det har varit möjligt att spela internetpoker i Sverige sedan 1999, men det är först under det senaste halvåret som intresset har tagit verklig fart.
– Flera företag med Sverige som viktig målgrupp har lanserat poker under en ganska kort tid. Det leder till ökad marknadsföring och uppmärksamhet för poker, säger Martin Bunge-Meyer, pressansvarig på Betsson, ett av företagen med pokerprofil som har poppat upp under det senaste året.
När guldåldern för aktiehandlarna var över i slutet av 2001 fick hälften av branschens 6 000 aktiemäklare gå. En del av dem har hamnat i pokerbranschen. Martin Bunge-Meyer är ett av flera exempel på att erfarenhet från finansmarknaden är en tillgång i den snabbt växande pokerbranschen. Flera år som aktieanalytiker hjälper honom i dag att förstå pokerindustrin. Två av hans kolleger har liknande bakgrund.
– Det behövs folk i pokerföretagen, som både förstår hur spelare tänker och vet hur man utvecklar användarvänliga produkter som liknar nätmäklartjänster.

Patrik Selin, vd på Ongame som äger sajten PokerRoom.com, men med ett förflutet på nätmäklaren Avanza, har samma erfarenhet.
– Man jobbar på samma sätt för att få kunden att landa på en sida. På Avanza gäller det att få en kund som surfar in på sajten att känna förtroende, gå hela vägen och göra en affär. I pokerbranschen gäller det också att etablera ett förtroende hos spelarna så att de börjar spela poker för riktiga pengar.
Nätmäklaren Avanza har förlorat tre anställda till pokerbranschen. Claes Hemberg, informationschef, ser likheterna mellan branscherna och tycker inte att det är konstigt att vissa byter bort aktiehandeln mot poker.
– Det finns de som är mogna att göra något annat, och då väljer man en bransch som ligger i närheten.

I december blir Stefan Mahlstein, efter fem år på Avanza, vd för B2B Poker, ett företag som utvecklar poker för internet.
– Jag är en entreprenörstyp och gillar att starta verksamhet. Jag har varit med och startat Avanza. Nu vill jag vara med och bygga upp B2B Poker.
Patrik Selin har slagits av flera likheter mellan finans– och pokerbranschen, men betonar även skillnaderna.
– Den viktigaste är att aktiehandel handlar om sparande. Den stora massan spelar inte poker för att få en bättre pension, utan gör det i underhållningssyfte.

Emil Grimming, 31, är inte en av dem. I våras sa han efter fyra år upp sig från tjänsten som affärsanalytiker på OMX för att ägna sig åt pokerspel på heltid. Då blev det som började som en hobby för nästan tio år sedan ett heltidsjobb.

Nyligen hemkommen från Las Vegas tar han emot hemma i lägenheten i Bromma. I sovrummet har han riggat datorn, som har en exklusiv skärm med hög upplösning. Där kan han spela fem bord samtidigt. Även om möjligheten att tjäna mest pengar är störst under sena kvällar och nätter försöker han spela under vanliga kontorstider.
– Jag är beredd att förlora lite i timlön för att få ett mer strukturerat liv.
Emil Grimming vill inte berätta hur mycket han tjänar men säger att det går bra. De gånger han spelar poker live gör han det av sociala skäl.
– Det är mycket lönsammare att spela på nätet.
Erfarenhet från OMX kombinerat med flera års aktiv aktiehandel och pokerspel har gett honom en god inblick i egenskaper som är viktiga i båda branscherna.
Den främsta är förmågan att bedöma sannolikheten för olika utfall.
– Vid pokerbordet försöker man bedöma sannolikheten för att motståndaren har en bättre hand. Som investerare bedömer man sannolikheten för att ett visst bolag ska göra ett bra resultat och att aktien ska gå upp, säger Emil Grimming.


Emil Grimming sa i våras upp sig som affärsanalytiker på OMX och ägnar sig nu åt poker på heltid. På sin dator hemma i lägenheten i Bromma kan han spela på fem bord samtidigt.

En annan likhet mellan duktiga pokerspelare och investerare är att de följer en strategi, och inte låter sig påverkas av kortsiktigt dåliga resultat.
– Det är helt bakvända världen att satsa mer och chansa för att försöka ta igen en förlust.
Han har också observerat att det finns en konstant strävan efter att förbättra sig hos de framgångsrika. Emil Grimming har själv en hel hylla med pokerlitteratur i lägenheten. Tävlingsinstinkten har han också gemensamt med både aktiehandlare och pokerkollegor.

– Man vill vinna av ren stolthet, och vara bäst. Det handlar inte bara om pengar.
Det som främst skiljer branscherna åt är, enligt Emil Grimming, att bolagen på börsen har en underliggande tillväxt.
– Något liknande finns inte i poker. Där förlorar nästan alla spelare pengar. Det är bara en liten klick som tjänar pengar på poker.
För knappt ett år sedan blev han erbjuden jobb som aktiemäklare i samband med att han spelade poker live i Stockholm.
– En mäklare på en känd fondkommissionär märkte att jag tog hans pengar varenda gång vi spelade. I och med att jag hade förmågan att fatta rätt beslut i längden tycket han att jag borde börja jobba på deras tradingavdelning. Eftersom han själv spelar kunde han dra parallellen mellan branscherna, säger Emil Grimming.
En rundringning till banker och fondkommissionärer visar att pokerkunnande inte är något som generellt efterfrågas vid rekrytering av aktiemäklare i Sverige. Det Chicagobaserade tradingföretaget Geneva Trading letar däremot aktivt efter mäklare med erfarenhet av både internetpoker och dataspel.

– Genom att spela poker och studera spelstrategier lär man sig att göra riskbedömningar och avgöra om någon bluffar, säger Mary Mcdonnell, vd.
Geneva Trading har funnits på marknaden i sex år. Relativt snabbt upptäckte de att de bästa mäklarna spelade poker och dataspel på fritiden. I dag är erfarenheterna ett krav för anställning.
– I många dataspel måste man fatta snabba beslut. Både näthandel och dataspel kräver fenomenal koordination mellan hand och ögon. Någon form av begåvning för internetpoker och dataspel är den klart bästa skolan, säger Mary Mcdonnell.
Innan företaget anställer mäklare får de göra en test i en simulator, där man ser hur de agerar under stress och hanterar information. Systemet är i stort sett identiskt med det som används i finansbranschen. Skillnaden är att inga riktiga pengar riskeras. Claes Hemberg skulle inte bli förvånad om liknande simulatorer hittade till den svenska finansmarknaden och pokerkunnande blev ett urvalskriterium även här.

– Om en mäklare ska rekryteras kanske man skulle kunna testa deras riskbenägenhet, säger han.
Enligt Emil Grimming har duktiga pokerspelare och aktiehandlare ett snarlikt förhållningssätt till risk. I mäkleribranschen gäller det att inte lägga alla ägg i samma korg utan att sprida riskerna. Samma gäller i poker.
– Man får inte ta alla pengar man har, spela på skyhöga nivåer och riskera att förlora alltihop på en hand.
Han tänker ge pokerspelandet några år för att bygga upp ett kapital. Därefter är målet att starta en aktiefond och förvalta den. Det är främst omgivningens inställning till poker som gjort att det har dröjt innan han tagit det definitiva steget och blivit heltidsproffs.

– I Sverige är det inte socialt accepterat att vara pokerspelare. Folk misstänker att man är spelmissbrukare och riskerar att bli pank vilken dag som helst.
Själv är han dock inte orolig för att hamna i ett beroende.
– 30 procent av tiden förlorar jag. Över en månad har jag alltid vunnit. Men det är en intressant fråga. Spelberoende förknippas med att man förlorar sina pengar. Kan man vara spelberoende om man vinner pengar? undrar Emil Grimming.
Vi bollar frågan vidare till Håkan Källmén, docent i psykologi vid Uppsala universitet, som har studerat spelmani hos aktiehandlare.
– Man vinner inte jämt. Men det är när man vinner som spelbeteendet förstärks. Spelmaniker har en tendens att tro att om de har förlorat ett visst antal gångar måste de vinna nästa gång. Men så är det inte.

Det finns inga säkra siffror på hur vanligt det är med missbruk bland svenska aktiehandlare och pokerspelare. Enligt Patrik Axelsson på Riksförbundet mot spelberoende ökar antalet pokerspelare som hör av sig till dem för att de har fått problem med sitt spelande konstant. Till och från hör även aktiehandlare av sig.
– Men jag tror att många som förlorar pengar på aktiehandel inte ser sig som missbrukare, säger han.


  KAMILLA KVARNTORP
frilansjournalist
naringsliv@svd.se


Artikelns webbadress: http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_8494783.asp
Allt material på SvD.se skyddas av lagen om upphovsrätt. LinkPulse Pageview logger